Kecske hírek. Minden, ami kecske!
Menü

Nyitólap

Hirek, újdonságok

Orvos válaszol

Tenyésztői szervezetek

Juh, kecske és szamár hírdetések

Tenyésztők

Kereskedők, feldolgozók

Málhás Kecske Klub

Könyvek

Képtár

Vendégkönyv

Linkek

Fórum

English

France

Levél a szerkesztőnek

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Számláló
Indulás: 2004-12-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Zene
 
Hírek, újdonságok
Hírek, újdonságok : Hódít a házi tej

Hódít a házi tej

  2006.04.21. 18:04

Az értékesítés egyharmada őstermelőktől

Napi Mozaik
Hódít a házi tej
2006. április 21. 11:48
Az értékesítés egyharmada őstermelőktől

Horváth Szilárd (Mv2.): - És most pedig!

Demény Rózsa (Mv1.): - Finomságok!

Mv2.: - Finomságokkal foglalkozunk. Tessék helyet foglalni itt nálunk! Mi majd idegurulunk a finomságok mellé. Hát én igen, mert hogy jó illatok.

Lászlóné Verók Dóra.: - Ez egy bazsalikomos félkemény sajt, ez pedig egy natúr. Hogyha meg szeretnék kóstolni...

Mv1 - És tehéntejből készült?

L. D.: - Nem, ez kecsketejből készül.

Mv2.: - Kecsketejből. Lászlóné Verók Dóra a vendégünk. Arról beszélgetünk majd rövidesen, hogy házitejből milyen készítményeket lehet készíteni, és hogy házitejből mennyi fogy Magyarországon. Tehát ezek kecsketejből vannak. Otthon készítik ezeket?

L. D.: - Igen. Őshonos és nemesített magyar fajtát tenyésztünk, kecskefajtát, és a saját állományunknak a tejét dolgozzuk fel sajttá. Most van egy EU-minősítés Wilsenben(?). Korábban még hagyományos módszerekkel, üstben kezdtük el készíteni a sajtokat és így tanultuk meg a sajtkészítést, tehát előbb tudtunk gyakorlatilag sajtokat készíteni, mint hogy aztán később ugye az üzemhez kellett, hogy szakirányú iskolai végzettséget szerezzek, és utána megtanultam iskolában is, hogy hogyan kell.

Mv2.: - Hány kecske van egyébként az állományban?

L. D.: - Hát olyan körülbelül 250.

Mv2.: - Ez már komoly.

L. D.: - Hát olyan száz anyát fejünk, igen.

Mv2.: - Az komoly. Jónéhányan vannak egyébként még hasonló helyzetben Magyarországon, úgyhogy most megnézzük, hogy mennyi házitej fogyhat az országban. Elnéztünk egy piacra és aztán utána folytatjuk a beszélgetéseket.

R.: - Ha azt mondom tej, majd mindannyiunknak a boltokban kínált zacskós vagy dobozos, homogenizált, vizezett, vagy zsírmentesített ital ugrik be. Nem úgy azoknak, akik például a budai Skála melletti piacon vásárolják a friss, valódi tehéntejet.

Vásárló: - Egész más íze van, mint a másik tejnek. Sokkal, de sokkal jobb. Azóta a másikat nem is szeretem.

Eladó: - Kialakult egy vevői kör, ami állandósult.

Vásárló 2.: - Én a XVI. kerületből jövök ide, úgyhogy valami oka van neki.

Olenyik Zoltán telepvezető: - Naponta 3100 liter tehéntejet termelünk jelen pillanatban és 450 liter a kecsketej. A tehénállományunk, az 150 fejőstehenet jelent és 300 anyakecskénk van.

Vásárló 3.: - Szoktam túrót is, tejfölt is. Nagyon finom a tejfölük is, minden. Sőt, hát olyan sajtokat is néha.

O. Z.: - A megtermelt tejet, azt saját feldolgozóban dolgozzuk föl, és akkor ebből tejföl, sajt, gomolya jellegű sajtokat és túrót készítünk.

Vásárló 4.: - Árban nincs különbség, sőt, a tej jóval olcsóbb, mint a dobozos tej. Jó, hogy az doboz, meg ez, az, amaz, járulékos költség, de ízre sokkal finomabb.

O. Z.: - Nagyáruházak nagyon alacsony áron szeretik ezeket a termékeket megvenni és drágán továbbadni, tehát ők szeretnék azt a hasznot levenni, amit mi saját magunk, mi, hogyha a tejüzemünket megcsináljuk, akkor az itt maradna, és ebből lehet végülis a továbbiakban a fejlesztéseket finanszírozni. A tejipari 60 forintos tejárból nem lehet fejleszteni, tehát az vegetáláshoz elég.

Vásárló 5.:- Kicsit piszkálta itt a fantáziámat, hogy mi lehet ebben a konténerben, úgyhogy gondoltam, hogy bepróbálom.

R.: - És eddig még efféle tejet nem is ittál?

V. 5.: - Nem, de megmondom őszintén, hogy én úgy gondolom, hogy ugyanolyan íze van, mint a bolti tejnek, abszolút. Lehet, hogy ez rossz reklám.

O. Z.: - Jelen pillanatban a piacokon van engedélyünk az árusításra, de készül egy modern európai uniós színvonalú saját tejfeldolgozó üzemünk, és akkor már a zacskózott tejjel is ezeket a boltokat meg fogjuk tudni, el fogjuk látni.

Fuchs Imre tulajdonos: - Beszavaztunk egy nagyon jó pályázatot és végül egy 7 milliós kecskefejő ágazatot ruháztunk be, és azért nem mi nyertük meg, mert nem tudta ... elfogadni azt, hogy mi közvetlenül a piacon a vevőknek értékesítjük a tejet. Szerintem, hogyha marad ez a vevőkör, aki nekünk van, tehát ami a piacot biztosítja, akkor azt gondolom, hogy el tudunk egy ilyen 6-7 tagú családot, ahogy mi is vagyunk, mert ez egy családi vállalkozás, azt el tudja tartani. Nem mondom azt, hogy jaj de mit tudom milyen fényes lenne, de azért bizonyos megélhetést nyújt az egész családnak.

----- * * * * * -----

Mv2.: - Nos hát szép vidéki képeket láthattunk itt a végén, ámbár azért azt tegyük hozzá, hogy nagyon kemény munkát igényel az állatok gondozása, meg egyáltalán a mezőgazdasági munka, úgyhogy távolról lehet, hogy egy kicsit szebb a kép, mintha ahogy közelről látszana. Mélykúti Tibor, az egyik tejes cég ügyvezető igazgatója a vendégünk. Annyit azért mondjunk el, hogy ez az a tejes cég, amelyik nemrég kivásárolta, ugye a termelők kivásárolták, elég nagy unicumként, különlegességként Magyarországon egy Olaszországban tönkrement cég ugye a Parlament(?), amelyik csődbement és eladta magyarországi üzemét, ennek a magyarországi üzemét vásárolták meg önök. 130-an vannak termelők, akik megvásárolták. Ezek mind nagyok, vagy vannak benne kicsik is?

Mélykúti Tibor: - Az alföldi tejtermelői csoport, Magyarország legnagyobb termelői csoportja a mezőgazdaságban. 160 tagja van ma már ennek a termelői integrációnak, és a taglétszámból körülbelül 40 százalék, tehát egy 60 tag, aki a kistermelői körbe tartozik.

Mv2.: - Mit jelent a kistermelő? Tehát 3, 4, 5, 10...

M. T.: - Hát mi a csoporton belül kistermelőként azokat a termelőket tartjuk számon, akik napi ezer liter alatt termelnek tejet.

Mv2.: - Tehát azért ez elég sok tehenet jelent még ettől függetlenül.

Mv1.: - Itt az összeállítás kapcsán én arra lennék kiváncsi, hogy ki árusíthat házitejet? Ez milyen szabályokhoz van kötve?

M. T.: - Hát jó a kérdés. Ma már szabályhoz van kötve, tehát a 14/2006-os rendelet szabályozza ma ezt a tevékenységet Magyarországon, hasonlóan az uniós gyakorlatnak. Ma 200 liter per nap, illetve 20 kg tejtermék per nap az a mérték, amit egy farmon, egy gazdaságban elő lehet állítani a konyhában. Nyilván a jó előállítási gyakorlat és az állategészségügyi szabályok betartásával és úgy, hogy ezt a tevékenységet az ÁNTSZ felé, illetve az állategészségügyi hatóság felé be kell jelenteni.

Mv2.: - Egy állatorvos ellenőrzi egyébként ilyenkor folyamatosan?

M. T.: - Pontosan. Ilyenkor folyamatos ellenőrzés alá kerül a farm, és hát ez adja meg a fogyasztóknak a biztonságot.

Mv2.: - Önöknek ez nem jó, ugye, hogy házitejet is adnak el, hiszen önök egy tejes cégnél dolgoznak, tehát önök szeretnének minél többet a saját termékükből eladni.

M. T.: - Én azt gondolom, én azt gondolom, hogy ennek a két piaci szegmensnek meg kell férni Magyarországon. Egyre inkább tapasztalható, hogy van egy bizonyos fogyasztói kör, aki vélhetően származását tekintve valamikor faluról került föl, és még él benne az a házitej-íz, ami...

Mv2.: - Hát vagy ha egyszer megkóstolta.

M. T.: - Így van. Vagy egyszer megkóstolta. Na most, nyilván ma még ez nagyon kicsi réteg, de én azt gondolom, hogy azok a kistermelők, akik okosan ezt a piaci lehetőséget fölismerték, véleményem szerint nagyon jóljárnak, hogyha ebbe az irányba indulnak el, és fejlesztenek, és ma már erre nagyon jó gyakorlatok vannak.

Mv2.: - Önök nem bánják ezt.

M. T.: - Nem.

Mv1.: - Azt mondja, hogy jól megfér egymás mellett a két szegmens. Viszont mi a véleménye arról, hogy egyes becslések szerint, évente 250 millió tej kerül forgalomba...

Mv2.: - Millió liter tej, igen.

Mv1.: - ...millió liter tej kerül forgalomba feketén?

M. T.: - Hát nézze, ezt nagyon nehéz meghatározni, hogy ez mennyi, mert a feketének az a tulajdonsága, hogy ezt nem tudja senki sem. Én azt gondolom, hogy az ENÁ, ami az egységes állatnyilvántartási rendszert jelenti Magyarországon, az ENÁ-rendszer, hogyha össze lesz fésülve az NVH-nál a gazdaregisztrációval, ezt azért pontosan meg lehet mondani. Az a gond talán, hogy Magyarországon ugye kvóta szabályozza a tejtermelést és a kvótának van egy olyan része, amelyet úgy hívunk, hogy közvetlen értékesítési kvóta. Ez ad lehetőséget arra, hogy a termelő közvetlenül a fogyasztó felé értékesítsen nyers tejet vagy tejterméket, és hát ebben jelentős tartalékok, kvótatartalékok vannak még bent az NVH-nál, és talán, ha egy elfogadható áron tudnánk hozzájuttatni, vagy egy elfogadható konstrukcióval a tejtermelőkhöz, akkor ki lehetne fehéríteni ezt a szektort.

Mv1.: - És mit gondol arról, hogy érdemes-e ebből a tejből fogyasztani, amit kvóta nélkül, nem szabályszerűen árulnak?

M. T.: - Én azt gondolom, hogy ezt a piac megoldja. Én hiszem azt, hogy a fogyasztók tudatosak, tehát az, hogy most valaki egy jó házitejre vágyik és azt az ízt szereti, az nem jelenti azt, hogy teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között vásárolja meg ezt a tejet, tehát én azt hiszem, hogy ma már a piacok ellenőrzésén is könnyen lebukhatna az a tejtermelő, aki az alapvető higiéniai követelményeket nem tartaná be. A másik pedig, hát nyilván a fogyasztói tapasztalat kiszűri azt, hogyha valaki nem tisztán állít elő tejet, akkor azt nem tudja értékesíteni.

Mv2.: - Köszönjük, hogy eljött hozzánk, és még annyit had tegyek hozzá, hogy én jó munkát kívánok önöknek ennél a cégnél! Nagyon drukkoltam, hogy sikerüljön magyar termelőknek megvásárolniuk egy magyar tejüzemet, úgyhogy jó munkát kívánok!

M. T.: - Nagyon szépen köszönöm a bizalmukat.

Műsorvezető:Demény Rózsa, Horváth Szi

Mv1.: - És akkor most kóstoljunk még!

Mv2.: - És folytassuk még a kecskesajttal! Meg is kóstoltuk az imént, nagyon finom volt. Ugye Lászlóné Verók Dóra még itt van velünk. Hogy történik a kecskesajt készítése? Tehát az ember megfeji a kecskét, és aztán utána hagyni kell állni a tejet, szóval milyen fázisai vannak? Látom itt van a sajtkészítés ABC-je, de gondolom, önök nem ezt lapozgatják.

Lászlóné Verók Dóra: - Most már nem, de látszik is egy kicsit az állagán, hogy szinte rongyosra van olvasva, mert nagyon sokat forgattuk, tehát kezdetben mi is laikusként kezdtünk el sajtot készíteni. Először csak az állattenyésztéssel foglalkoztunk, illetve tejnyeréssel. Üzembe adtuk el a tejet, aztán ugye emlékszünk az ilyen fizetési problémákra, és így rákényszerültünk, mint egy ilyen előre való menekülésképpen, hogy feldolgozzuk a saját tejünket sajttá.

Mv2.: - És megérte egyébként előre menekülni?

L. V.: - Megérte. Mondhatom. Én vallom azt, hogyha jó minőségű terméket állítunk elő jó áron, akkor annak jövője van.

Mv1.: - Milyen kecskesajt különlegességeket készítenek? Mivel ízesítik? Mivel lehet még egy kicsit megbolondítani?

Mv2.: - Engem például ezzel a kecskesajttal.

L. V.: - Gyakorlatilag a sajtoknak a teljes repertoárját elő tudjuk állítani. Mivel családi vállalkozás vagyunk, viszonylag kis cég, kevés mennyiséget állítunk elő, ezért megrendelés szerint, gyakorlatilag bármilyen. Ez, amit most elhoztam, ez egy félkemény natúr sajt, és bazsalikomos ízesítésű sajt, amit kifejezetten éttermeknek készül, de ettől függetlenül, hogyha egy megrendelő azt mondja számunkra, hogy most snidlinges sajtot szeretne, vagy diósat, vagy például készítettünk már tökmagosat, akkor azt is meg tudjuk csinálni.

Mv2.: - Tehát én bemehetek önökhöz, azt mondom, hogy szeretnék három darab ilyen sajtot ilyen, meg ilyen ízesítéssel, akkor azt megkapom, vagy azért ilyen kicsiben nem dolgoznak?

L. V.: - Gyakorlatilag három darabot is meg lehet csinálni, csak mondjuk akkor többféle ízesítésűt.

Mv1.: - Bármilyen fűszerrel össze lehet keverni?

L. V.: - Bármilyen fűszerrel össze lehet keverni.

Mv2.: - Értékesítési gondjaik nincsenek? Ugye nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy mondjuk a multikkal nehezen egyeznek meg.

L. V.: - Mi nem is foglalkozunk igazából a multikkal. A mi sajtjainknak az a titka, hogy nem tartalmaznak ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket, E-ket, és én azt hiszem, hogy a mai gasztronómiába egyre inkább beépül a kecskesajt is és beépül az a szemlélet, hogy most már megnézzük, hogy mit eszünk meg, és én ebben bízom, hogy ez így lesz, hogy amikor a multiknak a polcáról is levesszük azt a terméket, akkor azért elolvassuk az egészen apróbetűs részeket is, hogy mondjuk mennyi a sajttartalma.

Mv1.: - Meddig lehet eltárolni ezeket a sajtokat?

L. V.: - Ezeket a sajtokat gyakorlatilag így, hogyha be van vákumfóliázva, akkor 60 nap a szavatossági ideje, egyébként mi érlelt sajtokkal foglalkozunk, ez most egy viszonylag, ugye ez egy félkemény sajt, de gyakorlatilag a sajt az nem romlik meg. Tehát hogyha az helyesen van kezelve, megfelelő páratartalom és megfelelő hőmérsékleten van tartva, és deszkán van érlelve, akkor bármeddig eltartható, csak arra kell vigyázni, hogy ne száradjon ki.

Mv2.: - Köszönjük, hogy eljött hozzánk. Nagyon finomak a sajtok. Jó munkát kívánunk hozzá!

L. V.: - Köszönöm.

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal