Mázsaszámra fogytak a sajtok
2006.05.02. 18:28
FESZTIVÁL Bivalytejből készült termék is volt Gyomán
Lipták Judit
|
|
Teljes tej, semmi adalék, alacsony árak, így lehet a piacon maradni — összegzi a dolgok lényegét Szalai Zoltán sajtkészítő.
|
Az idei sajtfesztiválon a szokásosnál is több biotermelő jelent meg termékeivel. Tapasztalataik szerint a fogyasztók szeretik, ha a sajtból, túróból kiérezhető a tej igazi íze, s nem nyomják el azt a különböző ízesítők. | Szalai Zoltán, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Szakképző Iskola tanüzemének sajtkészítője egyike annak a negyven kiállítónak, akik portékájukat elhozták a hétvégén megtartott VIII. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválra, a gyomai Erzsébet-ligetbe.
— Szervezőként és házigazdaként sem vallunk szégyent, ráadásul portékánk is igen kapós. A reggel kihozott három mázsa sajt már fogyóban, szállítanunk kell az utánpótlást — mondja Szalai Zoltán, miközben jókora darabot szel a reszelni való parmezánból. Azt is elárulja, alaposan felszerelkeztek kapros-fokhagymás kecskesajttal, mivel általában ez a legkelendőbb.
Néhány sátorral odébb igencsak sokan tolonganak a lakitelki Túri Istvánék sátra előtt. Nem csoda, hiszen ritka szép kínálattal jöttek: a hatalmas paprikás sajtok mellett kis dobozokban sorakozik a zsendice, azaz a kecsketejből készült csöpögős túró. Túriék őstermelőként biogazdálkodással foglalkoznak, száz kecskéjük legelészik a Szikrai erdőben.
A fesztiválra ezúttal is ellátogattak az erdélyi sajtok mesterei. A torockószentgyörgyi Szakács Nimród, aki 25 alkalmazottat foglalkoztató tejfeldolgozót irányít odahaza, már negyedszer mutatkozik be Gyomaendrődön. Mint fogalmaz, az erdélyi sajtok attól olyan finomak, hogy megvan bennük a tej természetes aromája, nem használnak semmiféle adalékot.
A hagyományoknak megfelelően a sajtok mellé idén is nagyon sokféle, különleges hazai és külföldi bort is felsorakoztattak a kiállítók.
|
|