Kecske hírek. Minden, ami kecske!
Menü

Nyitólap

Hirek, újdonságok

Orvos válaszol

Tenyésztői szervezetek

Juh, kecske és szamár hírdetések

Tenyésztők

Kereskedők, feldolgozók

Málhás Kecske Klub

Könyvek

Képtár

Vendégkönyv

Linkek

Fórum

English

France

Levél a szerkesztőnek

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Számláló
Indulás: 2004-12-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Zene
 
Málhás Kecske Klub

Kecskés videó!

 

Mi a Málhás Kecske Klub, kérdések és válaszok!

A Málhás Kecske Klubot olyan emberek hozták létre, akik szeretnek kirándulni, szeretik az állatokat, kiváltképpen a kecskéket, és nem utolsó sorban a jó társaságot. A természetjárás egy eddig hazánkban nem gyakorolt formája a kecskékkel való túrázás. Sokan viszik magukkal a természetbe házi kedvenceiket; a kutyákat, macskákat, görhéket,-mi a kecskéinket. Magyarországon is egyre többen tartanak hobbyból, házi kedvencként „mekegőket”.


Miért jó kecskével kirándulni?


A felkészített kecske sok kellemes percet tud szerezni gazdájának és társaságának a túra idején. Természetükből adódóan, kedvesek, játékosak, és ami még különlegessé teszi őket, hasznosak. Idős emberek, kisgyermekes családok, vagy csak lustább túrázok számára nagy könnyebbséget jelent, ha valaki, jelen esetben a kecske viszi a csomagokat, illetve a kisebb ( 15-20 kg súlyú ) gyerekeket. Kis bevásárló kocsikat húzhatnak maguk után nagy örömmel.


Nem idegen a kecskétől ez a tevékenység?


Nem! Már évszázadok óta használták ilyen, és ehhez hasonló célra, Európa és Ázsia egyes vidékein a kecskéket. Vannak olyan területek még a mai napon is ahol a jól kiképzett és edzésben tartott állatok a hegyimentésben is részt vesznek. Olvasni olyan magashegyi túrázókról akik, kecskék segítségével jutottak igen magas csúcsokra fel.


Mennyit bír el egy kecske?


Általában a testsúlyuk 20-30 %- át tudják hosszabb ideig gond nélkül elhordozni. Kocsiban közel a testsúlyuknak megfelelő terhekkel képesek, akár 15-20 km-t is megtenni.


Melyik állat alkalmas erre?


Mindegyik fajta alkalmas, a méretnek a csomagok hordásában van jelentősége. A legjobb az ürü, vagyis a herélt bak, de gyakorlatilag mindegyik. A kiválasztás legfontosabb feltétele a jó fizikai adottságok mellett a természete. Tízből kilenc kecske szereti az ember közelségét, játékos, ragaszkodó, kedveskedő. A kiválasztást legjobb már születés után elkezdeni. A jelölteket naponta minél többször fel kell venni kézbe, sőt ha kézből cumival eteti az ember, akkor alakul ki a legközvetlenebb kapcsolat. Ezután a kondíció megszerzése és a sétához való szoktatás a feladat. Itt van egy nagyon fontos dolog amire minden kezdő kecsketartó figyelmét fel kell hívni! A kecske nem kutya, vagy más állat, amit veréssel vagy más agresszív eszközökkel befolyásolni lehetne. A kecskét negatív módszerekkel se leszoktatni se rászoktatni nem lehet semmire! Viszont egy kis száraz kenyér darabbal csodákat lehet tenni! Ha megtaláljuk a „gyenge pontjukat” mindent ki lehet hozni belőlük.


Miért pont kecske legyen a házi kedvenc?


1/. Aránylag könnyen és olcsón beszerezhető.

2/. Egyszerűen tarható. A kecske nem igénytelen maximum a gazdája!

3/. A nőstény még tejet is ad, akár 2-3 l/nap, ami nagyon egészséges főleg az allergiás betegséggel küzdőknek jelent segítséget.

4/. Terápiás állatként is kiválóan beválik.

5/. A kecskebogyó természetes tápanyag a kerti vagy a cserepes növényeink számára.


Hogyan szállítsuk az állatot?


A kecske tápcsatornáját Isten úgy tervezte és ezen még az evolúció sem változtatott, hogy szinte folyamatosan eszik és ezért folyamatosan ürít is. Tehát lakásban sajnos nem tartható és a szép új autóban is érdekes, de hasznos (kecskebogyó) nyomokat hagy. Jól viseli az akár két órás utazást is az utánfutóban. Arra kell csak figyelni, hogy a huzat és az eső ne érje őket


Hogyan tartsunk kecskét?


Erről nagyon komoly szakkönyvek vannak.


Ki tartson kecskét?


Idős egyedül álló nénikék, kisgyerekes családok, és mindenki aki szereti az állatokat.


A kecske büdös és más előítéletek!


1/. Minden állat szaga két dologtól függ:

-Milyen körülmények között tartják, ezt talán senkinek nem kell részletezni.

-A nőstényeknek és az ürüknek nincs szaguk, a bakok a párzási idő alatt valóban használnak egy az ember számára kicsit zavaró parfümöt, de ez a szerelem egyik fontos kelléke náluk.

2/. A kecske igénytelen. Csak a gazdája lehet igénytelen, neki is meg vannak a saját igényei. Ezeket persze sokkal könnyebb kielégíteni mint például más állatokét. Takarmányokból sem a rossz minőségűt hanem a más fajtát szereti. Azokat a gazokat, bokrokat fogyasztja szívesen amiket mások már nem esznek meg. Ezzel egyébként a tápláléklánc nagyon fontos helyén áll!


Milyen felszerelés kell egy málhás kecskének?


Elegáns megoldás, ha kantárral vezetjük, de nem sértődik meg akkor sem ha csak egy kutya póráz egyik végén van. A csomagok hordására olyan megoldást kell keresni ami biztosan fenntartja hátán a málhát. Ezekre ötleteket a képek alapján lehet szerezni. Gondolom mondani sem szükséges milyen nagy figyelmet kell fordítani az állat kényelmére is!


Hol lehet kirándulni a kecskékkel?

Elméletilegbárhol, de a lakott településeken elég sok veszély leselkedhet rájuk ( kutyák, autók, stb... ). Az erdőkben vannak szabályok amiket minden kulturált természetjáró betart. Ezek között szerepel az is, hogy lehet egy adott, Pl.: természetvédelmi területen állatokkal ( kutya, macska, kecske ) közlekedni. Ezekről jobb előre tájékozódni.


Milyen speciális események várhatók túrázás közben?


A jól betanított málhás kecske póráz nélkül is követi gazdáját és a nyájat ( a többi turistát ), de figyelni kell rá, hogy nehogy megijedjen valamitől. Tapasztalataim szerint, és a szakirodalom leírásaiból is azt látni, a vadon élő állatok sokkal közelebb merészkednek ha kecskékkel sétálunk.

Nem szabad megengedni, hogy mindenbe belekóstoljanak. Vannak mérgező növények, amiket a kecskék megesznek és nem tesz nekik jót! A teherhordásban sem szükséges világrekordot felállítani. A kecske járása igazodik az emberéhez, de némelyik kicsit lassabban halad. Ezért van idő a természetben gyönyörködni, nem fontos mindig sietni! Az esőt nem szeretik, így a legjobb ha biztosan jó időben kirándulunk velük.


Folytatjuk!

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok