ALFÖLDI GARABONCIÁS KECSKESAJT
2006.01.13. 17:24
Az Alföldi Garabonciás Kft. családi vállalkozásban foglalkozik tejfelvásárlással és tejfeldolgozással . A tejfeldolgozás meghatározó alapanyaga a Bugac környéki pusztákon lévő gazdaságokból felvásárolt kecsketej, melyből érlelés nélküli lágysajtokat készítenek.
A cég sikeres működésének és a termék kedveltségének köszönhetően kinőtte a kisüzemi kereteket, és saját, korszerű EU előírásoknak megfelelő, regisztrált üzemet épített az ország szívében, Kecskemét mellett egy Izsák nevű kisvárosban. Az érintetlen alföldi pusztán megtermelt alapanyagot egy hangulatos, családias kisüzemben, hagyományos receptura alapján, de korszerű technológiával dolgozzák fel. A termékskála idővel kibővült rövid és hosszú érlelésű, különböző ízesítésű kecskesajtokkal, házi jellegű, leveles túróval. A feldolgozó üzem lehetőséget nyújt a folyamatos gyártmányfejlesztésre, ill. a termékválaszték bővítésére. Éppen a régi receptek miatt minden termék kizárólag teljes tejből készülhet.
A garabonciás sajtokat natúr, és többféle, jellegzetesen magyar fűszernövényekkel ízesített változatban készítik. A különböző fűszerezések mellett az élvezeti érték növelése érdekében elengedhetetlen a sajtok füstöléssel történő ízesítése. A natúr és többféle fűszerezéssel készített kecskesajtok nevükben jelzik a magyar íz világ meghatározó fűszernövényeit. Így alakultak ki a fokhagymás, zöldfűszeres (fokhagyma, petrezselyem, kapor), a magyaros (pirospaprika, bors ), és a füstölt kecskesajtok. A natúr sajtokat kedvelők kiszolgálására egyre nagyobb hangsúly helyeződik a hosszú érlelésű termékek gyártására.
A tejfeldolgozó üzem kapacitása 5000 liter/nap kecskesajt, 4000 liter/nap tehéntej. A tehéntejből leveles túró és házi jellegű tehénsajt készül. . Ez éves szinten megközelítőleg 100 tonna kecskesajtot és 240 tonna tehéntúrót jelent.
A Garabonciás sajtok értékesítésének nagy része a kereskedelmi hálózatokon keresztül történik. A cég legnagyobb partnerei ezen a téren a SPAR, KAISER, CBA üzletláncok. A széles nagyközönség rendszeresen találkozhat az ízletes sajtokkal vásárokon, fesztiválokon sajtos fórumokon. A termékek konyhai és vendéglátó felhasználásai is fokozatosan elterjedt. Egyre több kecskesajttal készült étel kerül fel az étlapokra.
Az Alföldi Garabonciás Kft. fő termékei és büszkeségei az egészben érlelt 2,5-3 kilogrammos esztétikailag is élményt adó, szép formájú kecskesajtok. Ezek a sajtok 5-8-12 hónapot érlelődnek, amíg találkoznak fogyasztóikkal.
A lágy kecskesajtokat natúr, és zöldfűszeres ízesítéssel készítik 125 grammos, vákuum fóliázott kiszerelésben. Egyre népszerűbb a 100 grammos tégelyes csomagolású, natúr és zöldfűszeres kecske sajtkrém.
Kecskemét belvárosában egy hangulatos Garabonciás Csemege kereskedésben a vásárlók közvetlenül is találkozhatnak a termékekkel és terveik között szerepel az ország több pontján hasonló üzletet nyitni.
A Mezőgazdasági Minisztérium elismerve az Alföldi Garabonciás Kft. minőségi munkáját, felhatalmazta a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használatára.
6070 Izsák, Vadas dűlő 1. T:+3676569105; F:+3676569104: email: energia@netquick.hu
|