Leleményes cseh kecskesajt-készítők és az EU-globalizáció
2005.01.14. 10:36
Két cseh gazda furfangos megoldást talált a bürokratikus uniós rendelkezések megkerülésére.
Petr Hajeknek és Pavel Stepaneknek biztos megélhetést jelentett a kedvelt, régi családi recept alapján készített kecskesajt készítése. Csehország május 1-jei EU-csatlakozása óta azonban a kis családi gazdaság már nem felel meg a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályoknak, az innen kikerülő sajt - a szabályozás betűje szerint - nem alkalmas emberi fogyasztásra. Hajekék azonban nem tudják előteremteni a higiéniai beruházáshoz szükséges legkevesebb 3 millió koronát (mintegy 24 millió forint).
Petr Hajek szarván ragadta meg a kecskesajt-problémát. Hatalmas felirat hirdeti a farm bejáratán: „Kecskesajt, készül hat generáció óta hagyományos családi recept alapján, az EU-előírások teljes körű megszegésével. Állati fogyasztásra, embereken kipróbálva.”
A bohémiai gazda nem titkolja: lépésével tudatosan tüntet a brüsszeli bürokrácia és az annak - ahogy ő véli - szolgaian megfelelni akaró cseh hivatalnokok ellen. „Ami történik, nem más, mint a tömeggyártásnak és globalizációnak biztosított előny a kistermelők kárára” - nyilatkozta Hajek egy cseh napilapnak. Hozzátette: ugyanúgy készíti a kecskesajtot, mint tucatnyi őse, és még senki nem reklamált a családnál gyomorbántalmak miatt.
euro.hu
|